Herkesin bildiği gibi, sunucu yönetimleri için kullanılan Whm, Plesk gibi kontrol panelleri büyük kolaylık sağlıyor. Ancak doların şu an 3 lira üzerine çıkması, bu yönetim panellerine sevgiyle (!) uzaktan bakmama neden oluyor :) Bu nedenle bu ara, herhangi bir kontrol paneli kullanmadan ya da daha az kullanarak sunucu yönetimi ile ilgili konulara merak saldım. Edindiğim bu bilgileri de sizinle paylaşmak istedim.
Sunucu, site vs.. dediğimizde aklımıza gelen en önemli şey güvenlik tedbirleri aslında. Güvenlik tedbirlerinin ilk adımı olmasa da, düzenli olarak başka bir sunucuya ya da bulut servisine site yedeğini almak çok önemli. Bugün bulut servislerinden biri olan Yandex Disk'e otomatik olarak nasıl yedek alacağımızı anlatacağım. "Whm ile Yandex Disk'e site yedeği otomatik nasıl alınır?" bakalım şimdi.
- Eğer yoksa, öncelikli olarak Yandex üzerinden bir hesap açmalıyız.
- Whm kontrol paneline giriş yaptıktan sonra, Backup Configuration ayarlarına tıklayınız.
- Backup Configuration bölümü, Global Settings, Scheduling and Retention, Files, Databases, Configure Backup Directory, Additional Destinations alt başlıklarından oluşur.
- Global Settings ayarları aşağıdaki gibi olmalıdır.
- Scheduling and Retention, hangi zaman aralıklarında yedek alabileceğimiz konusunda bize seçenekler sunar. Günlük, haftalık, aylık. Ben aşağıda görüldüğü gibi haftalık seçeneğini kullanacağım. Retain ... weekly backups seçeneği bize, kaç adet yedeği sunucuda saklayabileceğimizi belirtir. Ben 2 adet yedeği yandex disk üzerinde saklayacağım.
- Files, sunucuda bulunan userları seçmemizi ve userlara ait hangi verilerin yedekleneceği konusunda seçenekler sunar.
Backup Suspended Accounts askıya alınmış hesaplarının yedeklenip yedeklenmeyeceğini, Backup Access Log hesaplara ait log dosyalarının yedeklenip yedeklenmeyeceğini, Backup Bandwidth Data, hesaplara ait bandwith bilgisinin yedeklenip yedeklenmeyeceğini sorar. Use Local Dns local dns in kullanılıp kullanılmayacağını sorar. Backup System Files ise, komple sunucu yedeği için kullanılan bir seçenektir. Sistem dosyalarını yedeklediği için hesaplar için tercih edilmesi gereksizdir.
- Databases, hesaplara ait veritabanı seçeneklerini sunar. Per Account Only seçeneği, hesaplara ait veritabanlarını alınacak yedek içinde tutar.
- Additional Destinations ise uzak sunucu ile ilgili ayarları yapmamızı sağlar. Yandex Disk kullanacağımız için burada WebdAV'ı seçip ilerleyeceğiz.
Destination Name: Bize görünecek olan isimdir. YandexDisk yazılabilir.
Backup Directory: Yandex Disk üzerinde oluşturduğumuz klasör adını yazıyoruz. AylikYedek, HaftalikYedek, GunlukYedek gibi..
Remote Host: webdav.yandex.com
Port: 443
SSL Enabled: Evet
Remote Account Username: Yandex kullanıcı adınız
Remote Password: Yandex kullanıcı şifreniz
Timeout: 60
Bu ayarları girdikten sonra, aşağıdaki gibi bir ekran görüntüsü alıyorsanız işleminiz başarıyla tamamlanmış demektir.
Bir önceki yazım olan Skype Konuşmaları, Yazışmaları Nasıl Yedeklenir ? başlıklı makalemde skype konuşmaları nasıl yedeklenir ve skype yazışmalarını yedekleme hakkında bilgiler verilmektedir.
Rusya'nın üçüncü dünya savaşı arasında kullanacağı güçlü kozlarından birisi siber saldırı olacak. O yüzden önem arz eden web site yedeklerini manuel kendi PC'lerde diğer siteleri Yandex üzerinden yedek alınmasını tavsiye ederim. Ne olur ne olmaz :)
Bu arada müşterilerimin yedeklerini almam için Harika ve kolay yöntem. Araştırmanız ve yazınız için teşekkürler, emeğimize sağlık :)
Merhaba;
En büyük problemlerimden birisine detaylı anlatımın sayesinde çözüm bulmuş oldum.
Çok teşekkür ederim.
Sevgili Ömer,
İşe yaramasına sevindim gerçekten :)
Sevgiler.
Hocam mrb ;
Bütün ayarlamaları yaptım fakat save and validate destination tıkladığımda aşağıdaki hatayı almaktayım
Validation for transport “YandexDisk” failed: Could not open “https://webdav.yandex.com:443/WebYedek”: Unauthorized. Basic realm="Yandex.Disk"